Anna Emma Elisabeth Gunnarsson

24 Oktober

Kategori: Allmänt

Då var det dags att skriva lite igen!
Helgen har varit jättebra! I lördags var jag i stan och shoppade lite och sen åt jag middag med Irene och sen gick vi på bio och såg The three musketeers. Den var helt okej!
På söndagen var jag med när farfar och Klara klippte fåren. Det var jätteroligt att få se, det såg riktigt svårt ut. Det blev massor med fin ull så jag är jätteglad! Vi får se när jag kommer att kunna börja karda ullen. Det var tänkt att jag skulle börja med det på onsdag men tyvärrär det så att morfar har blivit riktigt dålig nu så imorgon åker jag, mamma och Wilma ner till stockholm för att träffa honom, om vi hinner. Jag önskar att jag kunde vara på två ställen samtidigt för jag vill inte vara borta från skolan men det är viktigare att träffa morfar.
Idag har vi jobbat med våra fördjupningsarbeten så jag och Hanna har varit i bildsalen och försökt göra rödöurnor, det gick inte så bra! Men jag tycker att vi blir bättre och bättre. Sen så har vi storstädat vårat klassrum, från golv till tak. Resten av klassen kommer att äta tårta på onsdag som belöning, jag har sagt åt Hanna att äta en bit till mig med eftersom jag inte kommer att vara med.
Ikväll är det hockeybockey och det ska bli roligt, spännande att se hur det går att åka med mina nya skridskor också.
Imorgon äter jag frukost på skolan sen åker jag hem för att sen åka vidare ner till Stockholm...
Lite bilder från fårklippningen:
~♥~

18 Oktober

Kategori: Allmänt

Jag är så otroligt glad att jag valde att börja på Hållands folkhögskola för det är sååååå roligt!
Igår var det hockeybockey och det är fortfarande jättesvårt men ändå superkul! Jag tror att jag ska köpa ett par nya skridskor för jag får så ont i fötterna av Andreas gamla, en hjälm skulle jag också behöva för Wilmas är lite för liten och klämmer åt huvudet så att jag får ont! Men jag har ju tur som har småsyskon att ta grejer av :). Vi tittade på schemat för ishallen så att om vi slutar tidigare någon dag ska jag och två till tjejer åka dit och träna och försöka bli lite bättre!
Idag har vi haft våran andra och sista temadag. Först tittade vi på en fim som var sådär men sen fick vi göra olika aktiviteter igen och då gick jag på en föreläsning om fair trade och närpruducerad mat och det var intressant. Sen hade vi vegetarisk lunch även idag och det var en supergod rotsaksgratäng och nybakat lingonbröd. Efter det spelade jag och fyra till + en domare unfair game, vilket var orättvis innebandy. Jag och David representerade ett fattigt land (av någon anledning var vi vietnamn och jag vet inte om det ens är fattigt men i alla fall så skulle vi vara det!) och Hanna och Caroline var ett rikt land (USA). Så vi spelade med sopkvastar medans dom spelade med vanliga klubbor och vi skulle göra mål i ett minimål medans dom skulle träffa en jättestor madrass för att göra mål. Sen så var ju förstås domaren på USA:s sida så att det var riktigt orättvist! Det var ialla fall jätteroligt! Domaren såg förstås inte alla snygga mål som jag och David gjorde så USA ledde för det mesta. Sen så försökte de även köpa in mig, jag fick pengar och ett hus och gick därför över till USA ett litet tag men när jag sen ville förhandla så att jag även skulle få en häst så gick de inte med på det så jag gick tillbaka till Vietnamn. Vilket var ett ganska bra drag för jag hade ju då fått en riktigt klubba! Tyvärr så höll inte det i sig speciellt länge för vi fick sedan ett straff så att vi skulle hålla klubban/kvasten upp och ner. Det var svårt! Ni kanske kan räkna ut att USA vann denna match, även fast Vietnamn egentligen gjorde fler mål!
Efter denna otroligt roliga match var det modevisning och skrotkonsert i aulan. Några hade då åkt på Kupan i järpen och lånat kläder till en modevisning. Det roliga var att det var bara två tjejer och fyra killar. Först hade de höstkläder och sen medans de bytte om så var det skrotkonsert, alltså elever som spelade på/med hemmagjorda instrument. Det lät helt okej faktiskt! Sen kom då den roligaste delen. Det var bara killarna som var med på andra modevisningsrundan och de hade tjejkläder! Klänningar och kjolar och högklackat! Oj vad vi skrattade och hade roligt! Efter den fina uppvisningen så fick vi sluta för dagen.
Man kände sig lite trött så nu tar jag det lugnt på rummet ett tag för sen har jag och Hanna tänkt att vi ska gå till bildsalen och försöka dreja lite. Sen klockan 7 ikväll ska vi träffa elever från klarälvens folkhögskola och fika.
~♥~

17 Oktober

Kategori: Allmänt

Nu var det ett tag sen jag skrev! Det har som vanligt hänt en hel del!
I fredags åkte jag hem efter lunch och var hos momma och moffa hela kvällen. På lördagen åkte jag och Wilma till skolan eftersom min klass skulle vara på fårrusningen i undersåker. Vi fixade en tipspromenad och så gjorde vi skrabbelurer (sockerkakssmet som man steker och vänder i socker, det är tydligen väldigt populärt bland scouter). Det kom inte speciellt mycket folk men vi hade det bra ändå i det fina vädret. Fåren sprang förbli strax efter två och efter det försvann allt folk så vi packade ihop och åkte tillbaka till skolan. Jag hade tänkt att jag och Wilma skulle stanna i Hålland till på söndagen men vi åkte till järpen och åt middag och sen åkte vi hem till Nälden igen.
På söndagen åkte vi och hälsade på farmor och farfar och det var jättetrevligt. Jag hade även turen att få träffa lite annan släkt också!
Efter middagen fick jag skjuts till skolan. Det har varit städhelg i Vikingborg så när jag kom dit frågade jag vad jag skulle städa och då visade det sig att dom andra två i min städgrupp redan hade städat allt! Sen trodde jag att det skulle vara en grej i missionshuset men det var bara varannan söndag så det var lite synd. Men jag gick över till Hanna och hade det mysigt istället. Det blev en sen kväll så idag har vi varit lite sega!
Vi har temadagar nu som handlar om hållbar utveckling så vi har fått lyssna på vad de har gjort för förbättringar på skolan, lärt oss källsortera rätt och tittat på film. Det viktigaste vi har lärt oss är att kor har större miljöpåverkarn än bilar och andra transportmedel. Så idag fick alla äta vegetarisk lunch! På eftermiddagen fanns det olika aktiviteter att välja på och jag valde ljusstöpning. Det var jätteroligt men det är lite svårt att få dem fina och det tar tid!
Nu har jag precis ätit middag och snart ska jag och några till från klassen baka fika som vi ska ha imorgon. Det ska nämligen komma elever från en annan folkhögskola som vi ska bjuda på fika. Och efter bakningen så blir det hockeybockey!
Fullt upp hela tiden!
~♥~

12 Oktober

Kategori: Allmänt

Nu är vi tillbaka efter våran lilla minitur!
I måndags efter lunch åkte vi iväg till Östersund. Där var vi till Gaailtje som är ett samiskt kulturcentrum, där fick vi lyssna på en same och en arkeolog och det var intressant. Efter det så åkte vi till ICA Maxi och handlade till middagen och frukost/lunch för nästa dag. Sen var det bara att åka vidare till Skärvången. Vi blev lite förvånade när det började ligga snö på backen! Efter att ha kört ett extra varv i en rondell och kört lite fram och tillbaka så hittade vi rätt och kom fram till stället där vi skulle tälta. Då hade det redan varit mörkt ett tag så det blev fram med pannlampan direkt! Sen kunde man slå upp tälten och börja med maten. Det skulle bli wok och vi hade jättemångaolika grönsaker och rotfrukter att skala och hacka så innan maten var färdig så var nog klockan nio! Men det var värt att vänta på för det var supergott!
Jag sov med Jenny, Hanna och Caroline i ett tremannatält så vi sov åt andra hållet än normalt så man kunde inte sträcka ut sig helt, men det gick bra ändå!
När vi vaknade nästa morgon var det frost ute och ändå så hade jag inte frysit! Men jag börjar oroa mig lite inför vinterturen, hur ska man lyckas hålla värmen hela tiden då?
Klockan nio hade vi tid på skärvångens bymejeri så då packade vi in oss i bilarna och minibussen och åkte dit. Där fick vi först lyssna på hur mejeriet kom till och sen fick vi se hur det går till att göra ostarna och slutligen fick vi smaka och handla om vi ville. Jag är ju inte så förtjust i ost så jag smakade inte. Efter det åkte vi till Glösa där vi fick göra saker som att kasta spjut, prova att göra upp en eld med flinta, skjuta med pil och båge, göra fisk i en kokgrop m.m. Det var kul men jag har ju varit där och gjort det förut så det var inte nytt för mig.
Efter det åkte vi hem och kom tillbaka lagom till middagen.
Jag hade tänkt att jag skulle berätta lite om vad vi har gjort idag men det hinner jag inte för nu måste jag byta om för det är sommartema på U-cafét ikväll!
~♥~

10 Oktober

Kategori: Allmänt

Tillbaka i Hålland igen och det är full fart på en gång!
Imorse närvi kom tillklassrummet var det två stycken från länsstyrelsen där som skulle ha en liten föreläsning. Det var väldigt intressant. Så vi lyssnade/ pratade med dom fram till infofikat klockan 10. Efter det blev det snabb planering inför dagen och morgondagen. Vi ska till Östersund och besöka Gaailtje idag och sen ska vi övernatta i skärvången där vi sen imorgon ska på rundvisning för att sen åka vidare till glösa och spendera eftermiddagen där. Så nu har vi ungefär 1½ timme att packa och äta lunch innan vi åker iväg.
Det ska bli väldigt roligt! Det enda som är lite synd är att jag missar hockeybockeyn ikväll men det kommer ju fler tillfällen för det. Man fick åka tillbaka och inte övernatta om man ville vara med på det men jag tycker att det känns roligare att vara ute.
Så jag kommer att vara tillbaka igen imorgon eftermiddag!
~♥~

5 Oktober

Kategori: Allmänt

Jag har precis kommit tillbaka från veckans U-café som idag hade temat rött. Alla skulle ha något rött på sig för att komma in! Det var väldigt roligt, vissa var röda från topp till tå, en hade en röd kilt och några hade virat röda filtar runt sig. Det blev lite unospel men framför allt spingo! Det är jätteroligt och idag slog jag rekord tror jag! 37 poäng lyckades jag få ihop så det var roligt!
Idag har vi jobbat med våra fördjupningsarbeten så jag har läst lite om kardning och tvättning av ull. Sen så har en lärare visat mig och två tjejer till bildsalen så nu kan vi gå dit när vi vill och hålla på med lera. Senare ska hon även visa oss hur drejningen går till så sen kan vi göra det också. Det ska bli superroligt! Jag och Hanna har stora planer! Men vi får se hur det går!
Imorgon vet jag inte riktigt vad som händer förutom att jag har kulturförståelse och så är det HÅTTT på kvällen. Känns som om jag kommer att få bra med träning nu när det är både hockeybockey och HÅTTT!
Nu ska jag läsa lite mer i Anne Franks dagbok innan jag går och lägger mig!
~♥~

3 Oktober

Kategori: Allmänt

Jag tänkte skriva att jag hade en bra dag igår men jag kom på att jag skriver det hela tiden nu, jag har det nästan för bra här!
I alla fall svå var ju Wilma här igår också. Vi tog bland annat en tur ner till ristafallet och hade turen att få se solen lite när vi var där nere så det var jättefint! Sen när vi kom tillbaka så var det dags att städa Vikingborg så jag tog dammsugaren och Wilma skurmopp och hink och så började vi högst upp och arbetade oss ner till källaren! Wilma var jätteduktig och hjälpte till! Sen byggde vi lite pussel och tog det lugnt innan Wilma lessnade och bestämde sig för att titta på Ronja rövardotter. Så hon gick upp först och satte på den och sen kom jag och efter det fylldes rummet bara på för alla som kom upp och såg att vi tittade på Ronja fastnade och stannade kvar! Så det var lite roligt!
Sen blev det tacos till middag innan mamma kom och hämtade Wilma. När de hade åkt gick jag på en promenad med Hanna och två andra tjejer ner till ristafallet i mörkret, det var mysigt. Sen när vi kom tillbaka var det filmkväll och paj i jämteborg. Vi tittade på första halvan av Borta med vinden och den är faktiskt riktigt bra. Det är roligt att se en sån klassiker. Det var en väldigt mysig kväll!
Idag har vi försökt gå igenom lite om vad som ska hända framöver men det går sådär! Sen så har vi börjat med en ny period som vi kallar natur och kultur så vi ska göra ett slags arbete inom det. Jag och Hanna ska hålla på med lera och bla. göra rödöurnor och ta reda på mer om den och om det finns andra lerfynd här i jämtland. Det ska bli jätteroligt. Det finns ju en bildsal här där man kan dreja så det ska vi göra.
Imorgon ska vi få träffa en fåraherde och så ska vi till Åre toveri så det blir intressant! Det händer så mycket roligt hela tiden!
Ikväll hade jag tänkt att gå på Hockeybockey nu när mamma har tagit hit mina skridskor! Vi får se hur det kommer att gå!
Nej nu måste jag gå och hämta tvätten innan det är middag!
Min nya fina väggdekoration!
~♥~

Bilder

Kategori: Allmänt

Tännforsen.
Tyholtstornet.
Det var fin utsikt även fast det var lite dimmigt.
Jag och Sofia.
Nidarosdomen.
Jag och Sofia igen!
~♥~

Trondheim

Kategori: Allmänt

Igår hade vi en trevlig dag i Norge!
Vi startade vid halv nio och första stoppet blev vid Tännforsen där vi tittade på vattenfallet. Jag fick veta att det var en kille som frivilligt hade åkt ner för vattenfallet i en kajak, det lät helt galet! Sen fortsatte vi till storlien där vi hade nästa stopp, nämligen på coop! Där köpte vi en varsin liter mjölk som vi skulle ge till två personer som vi skulle träffa och få fika av. Sen åkte vi raka vägen till Trondheim och tyholtstornet där vi skulle äta lunch. Det var superhäftigt och det var jättefin utsikt! Det roliga var att man snurrade sakta medans man satt och åt! Vi åt pizzabuffé så några försökte slå förra årets rekord som var 16 bitar. Jag åt 6 stycken och då blev jag jättemätt. De två som åt mest åt 14 var så de var ganska nära. Det dummar var att vi satt och åt pizza så länge så vi hann inte till Nidarosdomen innan de stängde! Men vi åkte dit och tittade på utsidan i alla fall och den är väldigt fin. Sen fick vi se en slags cykellift innan vi gick till de två personer som skulle bjuda på fika. De var alltså två svenskar som hade bott i norge i ungefär två år så de berättade vad de tyckte att det fanns för skillnader och så. En sak som de sa som jag tycker var roligt var att om sverige och norge hade slagits ihop till ett land så hade vi förmodligen varit det mäktigaste i europa. Vi var redan en timme sena då så efter fikat blev det raka vägen hem. Det gick tyvärr inte så bra för vi hamnade i en bilkö! Så vi kom tillbaka vid åttatiden på kvällen.
Då var mamma, Wilma och Sandra här och lämnade av lite saker och så skulle ju Wilma stanna här över helgen.
Nu går snart bussen till Åre så jag lägger upp bilder senare eller imorgon.
~♥~