Anna Emma Elisabeth Gunnarsson

29 Februari

Kategori: Allmänt

Igår var det pimpelfiske som stod på schemat. På morgonen satt vi vid frukosten och sa att det skulle bli en lätt dag eftersom vädret var så bra, det skulle vi inte ha sagt! När vi kom ner på isen så blåste det rejält. Ibland såg man inte nästa ledstolpe framför sig och spåren från dom framför blåste igen nästan på en gång. Det är nog det värsta blåsväder jag har varit med om, 20 m/s var det i byarna. Barnen kunde inte hålla sig kvar och blåste bakåt i de värsta byarna. Allihopa såg ut som snögubbar när vi kom fram. Jag hade håret uppsatt i en toffs men lite hängde fram och det var som en istapp! Sen att pimpla i detta väder var inte lätt. Det var några tappra barn som försökte sig på det men vi klarade det bara i ungefär 30 min sen var vi tvugna att åka tillbaka. Så skoterpulkan lastades med de 10 yngsta barnen så jag fick åka med dem till stationen först. Där fick jag och Julia stå med varsin sopkvast och borsta av barnen all snö innan vi kunde släppa in dem. Förmiddagen på gårdagen skulle jag kalla kaos! Sen på eftermiddagen höll vi oss till stationen där det var lite bättre väder. Det blev då lite pulkaåkning, skidåkning och lite fritt. Sen när alla papporna kom tillbaka (de hade varit på en egen tur) och berättade att de hade haft det jättebra trodde man nästan inte att det var sant! På kvällen hade vi skattjakt med barnen och så fick de träffa plupp som bjöd på fika i hans kåta. Det skojas ganska mycket om den kåtan här på stationen, om man gör något dumt blir man nämligen inlåst i pluppkåtan!!
Idag har vädret varit mycket bättre. Vi skidade till ett sameviste som heter Björkudden. Där fick vi lunch (renskavsgryta) och så fick vi klappa på renarna. Sen var det frivilligt om man ville skida tillbaka eller ta skotern. Jag valde skidorna så idag har jag åkt 2 mil så det känns bra. Vi har haft mycket skoterproblem idag då två stycken har gått sönder. Vi får se hur det löser sig imorgon då vi endast har en kvar men egentligen behöver minst två. Kvällens barnaktivitet var fjällbio så då låg alla barnen inklusive ledare på madrasser och tittade på Pippi på de sju haven. Vi funderade lite på middagen vilka som skulle somna först, barnen eller vi ledare, som tur var så lyckades vi alla hålla oss vakna! Efter det blev det en liten fika innan det var dags för möte med mammorna som ska ut på en egen tur imorgon då även jag får följa med. Idag har det alltså varit full rulle från 9.00 till 21.00 så just nu är jag fruktansvärt trött och vill bara gå och lägga mig. Det är förmodligen det jag kommer att göra också även fast det är (tvångs) bastu ikväll!!!
Livet på ställen som dessa är så roligt för det är en sån familjekänsla, man retas med varandra och har det roligt helt enkelt!
Nej nu måste jag verkligen gå och lägga mig om jag ska orka gå på en topptur imorgon!
~♥~

27 Februari

Kategori: Allmänt

Dag 2 på Saltoluokta:
Dagen började med frukost och lite planering. Sen fixade vi iordning de olika stationer som familjerna skulle få skida till. Jag fick åka skoter och det var jätteroligt! Det blir ju så sällan att man gör det. Så på förmiddagen stod jag vid min station där familjerna åkte pulka vilket de tyckte var roligt. Det har varit soligt men det har även blåst jättemycket så det har varit lite kallt. Sen efter lunch delade vi in familjerna i tre grupper så jag och Mirja åkte med en grupp och det gick jättebra. Vi lekte lite lekar och de fick åka mellan och under stavar och sådär. Nu har vi en liten paus fram till middagen och sen ska vi ta hand om barnen efter middagen. Vi ska ner till en stuga vid sjön där vi kommer att ha en brasa och Jore kommer att berätta en samisk saga och bjuda på trollsaft så det blir nog mysigt. Och efter det så är nog dagens arbete slut. Det är roligt att det händer så mycket hela tiden.
Imorgon ska mammorna och barnen pimpla medans papporna är ute på en egen tur och Viktor (en av praktikanterna) ska följa med dom. Sen får nog jag och Cecilia (den andra praktikanten) följa med mammorna när de ska ut på en egen tur på torsdag.
Oj vad trött jag blev nu när jag satte mig ned! Det tar på krafterna att vara ute en hel dag!
~♥~

26 Februari

Kategori: Allmänt

Igår startade min resa norrut. Jag åkte först från Östersund till Bräcke där jag hade en två timmars väntan på nästa tåg. Tiden gick ganska fort ändå så det var bra. Men sen fick vi veta att tåget var försenat, bara 15 minuter så det var ju bra i alla fall. Sen när jag kom på tåget försökte jag sova direkt för jag var jättetrött. Det var kallt så jag fick ta på mig lite mer kläder men annars så sov jag faktiskt jättebra. Jag vaknade bara några få gånger så jag är riktigt förvånad! På morgonen när vi hade passerat Boden så fick vi veta att tåget var ca 1½ timme försenat vilket betydde att jag (och alla familjer) som skulle ta bussen från Gällivare till Kebnats skulle missa den. Som tur var så fixade SJ en extrabuss så då fick jag åka gratis vilket var bra! Väl framme i Kebnats stod det två skotrar med pulkor och väntade på oss. Där var även Plupp så barnen tyckte det var roligt. Det var en praktikant som fick vara Plupp så nästa vecka är det kanske min tur?! Vi är tre praktikanter här så det är ganska skönt att jag inte är själv. Vi har fått en rundvandring men det kommer nog att ta ett tag innan man lär sig namnen på alla hus för det finns så många här! Stationen är lite mindre än vad jag trodde, jag hade nog tänkt mig att det skulle vara lite som på Keb men det är det inte. Det har varit fullt upp ända sen vi kom hit. Vi har planerat morgondagen då familjeveckan drar igång. Det ska bli jätteroligt, jag trodde inte att vi skulle få vara med så mycket som vi får. Idag har vi fått vara med och bestämma vad vi ska göra och komma med ideer. På förmiddagen ska vi ha lite namnlekar och sen ska vi ha lite skidskola i små grupper. Så jag och en tjej till ska ha skidskola med barnen som är mellan 9-14 år. Sen efter lunch ska vi ha olika stationer då familjerna ska få åka runt och göra olika saker. Jag ska då ha en egen station där de ska få åka pulka, så redan imorgon kommer jag att få "guida" lite på egen hand. På kvällarna kommer vi att hitta på saker med barnen medans föräldrarna äter i lugn och ro så det ska bli jätteroligt.
Jag har precis ätit middag och tar det lite lugnt på rummet innan kvällsmötet som börjar vid 20.30.
Jag känner mig väldigt välkommen och jag tror att dessa veckor kommer att bli jätteroliga och framför allt väldigt lärorika!
~♥~

22 Februari

Kategori: Allmänt

Igår var vi inne halva dagen och planerade och på eftermiddagen satte vi på oss turskidorna och skidade iväg! Klassen var indelade i två grupper som bytte av varandra efter halva tiden. Först hade vi transivrar och tränade att leta upp dom i snön så fort som möjligt, det var riktigt svårt. Och så tränade vi på hur man ska gräva på bästa sätt när man väl har hittat personen i lavinen. Det var inte så djupt med snö så det blev inte så mycket träning på att gräva men vi vet i alla fall principen nu. Sen bytte vi med den andra gruppen och då tittade vi på omgivningen och pratade om rasrisk och lutningar och så. Vi var inte färdiga förrän 5 så det blev en lång dag men det var roligt.
Idag hade vi samling på förmiddagen och pratade lite och skrev upp våra kontaktuppgifter till praktiken. Nu har jag precis kommit tillbaka från lunchen, där jag satt i 1½ timme! Jag tror att jag har packat färdigt så nu väntar jag på att mamma ska komma och hämta mig.
Det känns jobbigt att lämna Hålland men tre veckor kommer nog att gå fort! Det kommer säkert att bli jätteroligt på praktiken så att jag inte kommer att vilja åka därifrån sen!
~♥~

20 Februari

Kategori: Allmänt

Det har varit en lugn och skön helg här i Hålland. I fredags åkte jag, Hanna, Lovisa, Emy och Gustav in till Åre och åt gratis middag på st olofsgården. Det var ärtsoppa och pannkakor till middag och kladdkaka med glass till efterrätt, supergott var det! Efter det kollade vi lite på Crashed ice tävlingen innan vi åkte hem igen. På lördagen hände det inte alls mycket! Jag och Hanna väntade på melodifestivalen mest hela dagen kändes det som och vilken besvikelse det blev sen när den sämsta låten gick vidare! Men vi hade det mysigt i alla fall och bjöd alla som tittade på marängswish som vart väldigt uppskattat. Igår åkte jag och Hanna in till Åre och köpte semlor som vi sedan åt på jämte. På kvällen var det andakt och efter det bjöd Emy mig och Hanna på nybakat bröd i familjen (ett av husen här på skolan). Det var första gången vi var där så det var roligt.
Idag har vi varit inne hela dagen och pratat och planerat en massa olika saker så det har varit ganska skönt. Imorgon ska vi däremot ut efter lunch. Det var tänkt att vi skulle ut på förmiddagen men vi kunde ju inte missa tiofikat när vi skulle få semlor så vi flyttade det!
På onsdag blir det hemfärd mitt på dagen tror jag sen är det packning som gäller eftersom jag åker till praktiken på lördag. Det ska bli jätteroligt men det känns förstås lite nervöst också. Men jag har ju klarat det förut så det ska nog gå bra!
~♥~

17 Februari

Kategori: Allmänt

Idag har jag haft min sista vävlektion :( Jag har inte hunnit med så mycket som jag borde eftersom jag åkte fram och tillbaka till järpen för att handla och sen så har jag fikat tre gånger idag! Först tiofikat på skolan sen avslutningsfika med vävtanterna och slutligen så gick jag ner till mattelektionen och fikade med dom. Det har helt enkelt varit en bra dag! Jag fick dessutom börja väva. Sista lektionen och jag får äntligen börja väva! Men det är bra att jag hann börja för nu kan jag väva själv sen när jag kommer tillbaka från praktiken.
Snart så ska jag åka på något som heter free friday där man får gratis mat, halva skolan kommer förmodligen att vara där! Jag har hört att det ska vara bra så det blir spännande. Sen efter det ska vi kolla på tävlingen i Åre som börjar klockan 7.
Imorgon blir det nog en lugn dag, sen på kvällen ska jag och Hanna titta på melodifestivalen och äta marängswish så det blir mysigt. Sen på söndag har jag ingen aning om vad som händer?
~♥~

15 Februari

Kategori: Allmänt

Idag har det varit en superrolig dag!
Klassen FoF-ledarskap hade ordnat en halvdag ute som de som ville fick följa med på. Vi var 6 stycken från min klass och kanske 3 från en annan så vi blev inte så många men det gjorde inget. Det började med att vi skidade ner till ristafallet, där fick vi sen gå "bakom" vattenfallet och titta på isen. Det var jättefint och roligt men det häftigaste var att vi fick krypa ner i en grotta! Vi gjorde det två och två och så hade vi pannlampor för att kunna se. I början hade vi hjälp av ett rep för att komma ner men sen fick man verkligen krypa och åla sig fram för att det var så trångt. Det var läskigt i början men sen gick det bra. Efter en liten bit kom man fram till en liten grotta där man kunde sitta och det var som en isvägg där inne. Det var verkligen superroligt!
På eftermiddagen har jag och Hanna broderat och tittat på film och efter middagen har vi bara tagit det lugnt.
~♥~

14 Februari

Kategori: Allmänt

<3 Glad alla hjärtans dag <3
Vi har precis kommit tillbaka från turen som har varit jättebra! Vi tog oss hela vägen till pyramiderna så att vi fick se dem och det var roligt. Sen hade vi det jättemysigt på kvällen vid elden och grillade bananer med choklad och pinnbröd. Vi visste att det skulle blåsa mycket under natten så jag var lite orolig över det för det var svårt att få fast tälten. Men vi använde stavarna som pinnar och knöt fast dem i träd så det gick bra. Det var nog den bästa natten ute hittills, jag har som vanligt inte frysit och av någon anledning så är det nog den natt som jag har sovit mest. Idag åkte vi från grönvallen och ner till vallbo i snövädret. Det gick bra nästan hela vägen förutom på slutet då det började fastna snö under skidorna för oss som hade vallningsfria skidor. Det är verkligen superjobbigt att åka då.
Nu är jag tillbaka på skolan och tar det lugnt innan middagen. Kvällen kommer nog också att bli lugn så att vi orkar åka skidor imorgon också. Sen på torsdag och fredag får jag ju lite lugn och ro i vävsalen. Förresten så mötte jag en av vävtanterna igår mellan vallbo och grönvallen, det var roligt!
~♥~

12 Februari

Kategori: Allmänt

Nu är jag tillbaka i Hålland efter att ha firat Wilmas födelsedag hela dagen. Tänk att hon har blivit så stor, tiden går alldeles för fort!
Jag har precis packat färdigt min ryggsäck vilket tar 5-10 minuter nu när jag har blivit så van och vet vad jag behöver ta med mig. Imorgon ska vi till Vålådalen och åka skidor. Det ska bli roligt att se pyramiderna på vintern för det har jag inte gjort förut. Och vädret ska bli bra så det är skönt med tanke på att vi ska sova i tält. Vi kommer att komma tillbaka till middagen på tisdag och sen på onsdag ska vi ut på en dagstur med FoF-led. De sa att det fanns risk att vi kunde bli blöta och det känns sådär, jag känner mig färdig med isvaksbad, men det blir nog bra ändå. På torsdag och fredag är det som vanligt vävning, sista veckan denna veckan så det känns tråkigt. Men vi kommer att få fortsätta sen också och det är ju tur eftersom jag inte ens har börjat väva än!
Nu ska jag gå och lägga mig så att jag är riktigt pigg imorgon!
~♥~

12 Februari

Kategori: Allmänt

GRATTIS TILL VÄRLDENS BÄSTA LILLASYSTER SOM FYLLER 10 ÅR IDAG!
~♥~

7 Februari

Kategori: Allmänt

Idag har vi varit lediga och jag har inte alls mått bra. Jag har frysit jättemycket och mått illa och har bara fått i mig några tuggor sallad på lunchen och middagen. Jag hoppas att det är något jag bara har idag och att det inte är magsjuka eller något.
Även fast jag har mått dåligt så har jag jobbat lite med mitt fördjupningsarbete. Cici visade mig hur man spinner med en slända och hon tyckte att jag var jätteduktig så det var roligt. Jag har ju hållt på ganska mycket med hantverk så det kanske är därför jag verkar ha så lätt för allt!
Innan middagen låg jag och halvsov i Hannas rum medans hon satt vid datorn. Vid middagen var det en vild disskusion om vi har en fri vilja eller ej, jag lyssnade mest och det var roligt!
Efter middagen gick jag och Hanna till logementet ("vinden" i ett av bostadshusen) där jag aldrig hade varit förut. Det var varmt där så det var skönt efter att ha frysit hela dagen. Nu ska jag ringa Irene och sen ska jag ta en dusch innan jag lägger mig och hoppas på att bli frisk till imorgon då vi ska till Edsåsdalen.
~♥~

6 Februari

Kategori: Allmänt

Det har varit en superbra helg men det är ändå skönt när skolveckan börjar!
Idag har vi bara varit inne och redovisat, planerat och gått igenom en massa saker. Jag satte även klassen på prov! Jag hade gjort lite frågor om jämtskan som klassen fick göra i små grupper. Det gick inte så bra för dem men jag tror att de tyckte att det var ganska kul, jag hoppas det!
Vi började planera nästa veckas tur då vi ska till Vålådalen. Vi blev indelade i grupper så min grupp ska skida från Vallbo till pyramiderna och så ska vi övernatta vid Grönvallen så det kommer nog att bli jätteroligt.
Imorgon är vi lediga och på onsdag var det tänkt att vi skulle till Östersund men det gick inte för de hade inte öppnat medvinden än så istället ska vi till edsåsdalen vilket inte känns lika kul. Men det blir säkert bra det också.
Nu är det snart dags för middag och ikväll är det hockeybockey match igen så då ska vi heja på. Förra matchen vann Hålland med 9-5 så vi får se om dom är lika duktiga denna gången...
~♥~

2 Februari

Kategori: Allmänt

Idag har jag fortsatt med vävningen. Det var så roligt för det gick jättebra att spänna upp min varp, läraren sa att den var perfekt! Att det blev så bra första gången jag gjorde det. Sen fick jag hjälpa två av tanterna att spänna upp deras för den var jättetrasslig.
Idag har vattnet varit avstängt nästan hela dagen pga en vattenläcka som vi har haft ett tag. Så det var ju bra att den vart fixad!
Nu har jag precis ätit middag och jag väntar på att klockan ska bli sju för då ska jag gå på ett dansträningspass. Efter det blir det en dusch och sen sätta på sig varma kläder för då bär det iväg till järpen för att titta på när vårat hockeybockey lag spelar match mot ett gubblag. Jag ska inte vara med och spela utan jag ska heja på, det blir nog roligt. Känns som att det kan bli sent men det är ju inte så ansträngande att väva så det gör inget om jag är lite trött imorgon.
~♥~

1 Februari

Kategori: Allmänt

22 år! Jag kan inte fatta att jag börjar bli så gammal!
Jag hade en superbra dag igår. Började med att mamma väckte mig med ett sms och jag undrade varför i hela friden hon gjorde det, efter jag hade läst det förstod jag det och insåg att jag börjar nog bli lite äldre när jag glömmer bort min födelsedag. För hade inte mamma sms:at så hade jag gått till frukosten och trott att det var en helt vanlig dag!
Den första överraskningen kom när jag hade ätit upp frukosten, då fick jag ett litet paket av Hanna. Det var ett armband som hon hade gjort. Nästa kom precis innan fikat och då fick jag ett litet paket med två tepåsar! Och sen när vi satt ute i kylan och åt lunch så fick jag ett tredje och då var det en Snickers som jag kunde äta till efterrätt. Och det fjärde och sista paketet kom efter middagen och då fick jag ett tuggummi! Det behövs inte mycket för att man ska bli glad ibland!
Vi hade Första hjälpen utbildning hela dagen och det var riktigt kul. På förmiddags fikat sjöng alla för mig, det var också oväntat men roligt. Den största överraskningen kom på kvällen då jag, Hanna och Sandra satt i allrummet i jämte och tittade på tv (för ovanlighetens skull!). Sandra gick iväg efter ett tag och blev borta jättelänge och efter ett tag kommer hon och Sofia in med en tårta! Jag blev jätteförvånad och jätteglad. God var den också! Det var pricken över iet på min födelsedag :)
~♥~